7 februari is de startdatum van toneelkring “De Wilgekatjes”. We zijn in het jaar 1970, op die dag was de eerste voorstelling van “Een schat van een dochter”.
De pionier van De Wilgekatjes, Victor Nevelsteen, werd geboren met toneelbloed in de aders. Hij was er van overtuigd dat er op de O-L-Vrouwparochie een toneelkring moest kunnen bestaan.
Mensen van het eerste uur waren: Mit Van Looy, Amelia Goormans, Bertha Dillen ,de gezusters May en Fra Dillen, Karel Van Tendeloo, Edward Verhaegen, Guido Van den Eynde en Jos Hoefkens. Als stille werkers achter de schermen waren de broers Louis en Gust Roevens en André Vervloesem. Zij waren het die het mogelijk maakten “Een schat van een dochter” op te voeren, in een regie van Rik Vervloesem en met met Maria Kegelaers als tekstopgeefster.
Er werd dus gestart op 7 februari 1970: dit is meteen de stichtingsdatum van ”De Wilgekatjes”. Het allereerste bestuur zag er als volgt uit: Als voorzitter: Victor Nevelsteen, ondervoorzitter: Rik Vervloesem, secretaresse: Mit Van Looy, kassier: Louis Roevens, P.R.: Jos Hoefkens en 2 raadgevende leden: Maria Kegelaers en André Vervloesem.
Al vlug kwamen er enkele leden bij. Als werkend lid, Staf Geens en als spelende leden Fons Claes, die actief was bij Arlecchino te Lier. Fons was tussen 1973 en 1995 onze huisregisseur en nam die periode de meeste regies voor zijn rekening. Juliette Huygelberghs, Greta en Liliane Vervloesem, Axel Smits en Paul Van Looy. Zij sprongen op de wagen toen die nog maar net aan het bollen was.
Vanaf 1990 zijn we in de vernieuwde parochiezaal gaan spelen. De zaal was niet direct toneelvriendelijk. Het podium hebben we er namelijk zelf ingebouwd. Dat dit er gekomen is hebben we in de eerste plaats te danken aan onze ere-voorzitter, Victor Nevelsteen en in de tweede plaats aan onze toenmalige decor ploeg, onder leiding van Fons Verwerft, die hard gewerkt heeft om dit te vewezelijken.
Met “Dwaasheid heeft haar eigen recht”, “Hoera, ’t is een jongen”, “Het lijk is zoek” en “Sassafras” brachten we voor het eerst vier verschillende genres, met telkens een positieve waardering van het publiek. “Arm Vlaanderen” was ons 35e stuk in 25 jaar tijd en dat was een buitengewoon succes. Tevens was dit het regiedebuut van Diana Dierckx, zelf een zeer goede actrice uit eigen kring.
Ondertussen zijn we heel wat aantal jaren verder, met heel wat producties meer op onze lijst en heel wat leden extra in onze kring. Met jaarlijks 2 producties, één in maart en één in november, blijven De Wilgekatjes niet stil zitten.
In 2020 bestaan De Wilgekatjes 50 jaar, en als het aan ons ligt, zijn wij nog lang niet klaar met spelen.
Wij zijn ontzettend trots en vereerd, want sinds 14 september 2020 mogen wij de titel "Koninklijke Maatschappij" dragen. Dit ter ere van ons 50-jarig bestaan. Dit brevet werd onlangs uitgereikt door de Gouverneur van Antwerpen; Cathy Berx. Enkele leden van ons bestuur mochten dit brevet op een feestelijke manier in ontvangst nemen.
Zonder jullie hadden we dit nooit kunnen waarmaken. Daarom willen wij jullie, onze trouwe theaterliefhebbers, uit de grond van ons hart bedanken. Om ons te blijven steunen, om elke keer naar onze voorstellingen te komen kijken, om te blijven genieten van theater, om blijven te genieten van De Wilgekatjes.
Bedankt!
Op naar de volgende 50 jaren en meer.